Skip to content

„A szeretet ellentéte nem a gyűlölet és nem is a harag. A szeretet legnagyobb ellensége a közöny.””

dr. Mészáros Ádám

Ahhoz, hogy egy házasság, egy párkapcsolat működjön, ahhoz mindkét félnek folyamatosan dolgoznia kell. Nap mint nap… mondhatom, hogy ez a fajta munka sokszor nagyobb erőfeszítést igényel, mint otthon elmosogatni vagy kitakarítani az egész lakást.

Sajnos a mindennapi nehézségek, a munkahelyi konfliktusok minden házasságra rányomják a bélyegüket, és így az egyik legfontosabb egység, a házasság csak másodlagossá válik. Egyre gyakoribbá válnak a konfliktusok, az elfojtott, kimondatlan szavak, majd a hangos veszekedések és bántások. És sajnos az egyetlen megoldásnak a válást mondják ki a házaspár tagjai, pedig hiszem és látom, hogy közös munkával és beszélgetéssel sok-sok házasság megmenthető.

Házassági tanácsadóként tudom, az egyik legnehezebb lépés, hogy a házaspár tagjai maguknak is bevallják, hogy külső segítőhöz kell fordulniuk, mert maguk már nem tudnak önmagukon segíteni. Sokszor tapasztalom, hogy nagyon hosszú idő eltelik az első komolyabb veszekedések és aközött, hogy felkeressenek engem a párok, mert úgy vélik, hogy meg tudják oldani a feszültségüket. De azt is látom, hogy ez a folyamat egy lefelé tartó nagyon meredek spirál, melyből nagyon nehéz visszafele indulni, sőt megállni is.

Ki a házassági tanácsadó és miben tud segíteni?

A házassági tanácsadó egy olyan segítő, akinek legfontosabb célja, hogy a hozzá forduló házaspárok újra visszataláljanak önmagukhoz, és így meglássák a másikban azt a személyt, akibe anno beleszerettek. Házassági tanácsadóként azon dolgozom, hogy a hozzám forduló házaspárokat módszerem segítségével segítsem a közös, hatékony és építő kommunikáció elindulásában. Azonban ehhez mindkét fél közreműködése szükséges. Amennyiben csak az egyik fél szeretné a változást, akkor a házassági tanácsadás nem fog működni, sőt, akkor sem, ha nagyon gyors eredményt szeretne elérni úgy, hogy közben önmaga munkát nem akar belefektetni.

Milyen problémák esetén segítek házassági tanácsadóként?

  • párkapcsolati és családi konfliktusok
  • a házastársi kommunikáció megromlásakor
  • megcsalás
  • elhidegülés
  • gyermekvállalásból, apává, anyává válásból adódó gondok, viták
  • szülői feladatok ellátásából adódó nehézségek

Hogyan zajlik a házassági tanácsadás?

Házassági tanácsadásom során mindig az alapok megvizsgálásával kezdjük: mik a közös célok, és mi a feleség és mi a férj egyéni szükséglete. Ezek tisztázása és alapos átbeszélése nélkül tapasztalom, hogy nem tud a fejlődés elindulni a házastársak között.

A nálam zajló házassági tanácsadások mindig biztonságos környezetben zajlanak, hiszen tudom, hogy már az óriási tett a házaspár részéről, hogy hozzám fordultak.

A közös találkozások ún. ülés keretében zajlanak lehetőség szerint mindkét fél részvételével, hiszen a konfliktusokat, a veszekedéseket is együtt élték át, a közös, értékes és megoldó munkát szintén közösen kell elvégezni.

Az első alkalommal mindannyian végighallgatjuk egymást. Mindkét fél részletesen elmondja a problémáit és azt, hogy mik az igényei. Sokszor ezek a legnehezebb lépések: önmagunk igényeit megfogalmazni úgy, hogy a másikat nem hibáztatjuk. Ezt követően megvizsgáljuk az eltávolodás okait, és meghatározzuk a célt, amit mindketten szeretnének elérni.

Minden egyes ülés végén feladatokat kap a házaspár mindkét tagja, melyek lehetnek írásosak, de lehetnek szóbeliek. Az írásos feladatokat azért tartom hatékonynak, mert a leírt gondolatok, érzések sokkal hatékonyabban segítik a változást.

A következő alkalmakkor átbeszéljük, hogy a házi feladat elvégzésekor mit és hogyan sikerült megoldani, hogyan sikerült a hallottakat, átélt dolgokat a közös beszélgetések, a mindennapok során alkalmazni.

Azt tapasztalom, hogy akár már 4-5 alkalom is elegendő lehet a konfliktushelyzet megoldásához, de ez természetesen a probléma mélységétől és a házaspárok tenni akarásától is nagy mértékben függ. 

Áraim

1 alkalom: 38 000 forint, 1 óra 50 perc időtartam

Ha úgy érzed, hogy:

  • házasságod ellaposodott, nem figyeltek már egymásra úgy, mint régen, nem beszélgetnek már csak a mindennapi teendőkről,
  • türelmetlenek vagytok egymással, és hiába akarnál ez ellen tenni, csak még türelmetlenebbek lesztek mindketten,
  • úgy érzed, hogy egyre rosszabb irányba megy a házasságotok, pedig közösen mindent meg tudtatok oldani, de most úgy érzed, hogy egyedül küzdesz,

akkor keress bizalommal.

Foglalj időpontot!

Amennyiben érdekel a házassági tanácsadás és szeretnél egy alkalmat foglalni nálam, várlak szeretettel!