Skip to content

„A szeretet megtölti azt, amit a rend körülzár. A szeretet a víz, a rend a korsó. A rend összefog, a szeretet szétárad. A rend és a szeretet együttműködnek. A szeretet rendjét némelyek úgy kezelik, mintha csak egy vélekedés lenne, amellyel tetszés szerint rendelkezhetünk, vagy amelyet tetszés szerint megváltoztathatunk.”

Bert Hellinger

Mi a családállítás, családfelállítás?

A családfelállítás Bert Hellinger pszichoterápiával foglalkozó katolikus misszionárius nevéhez fűződő terápia, mely a szeretet áramlásán, törvényén és annak rendjén alapul. Bár Hellinger mondja, hogy nem ő találta fel a módszert, ő csupán felfedezte, mégis egy csodálatos módszert adott a világnak véleményem szerint.

Misszionáriusként az afrikai törzseket figyelve felfigyelt arra, hogy lelki és testi problémáink, bajaink kialakulásához nem csupán saját életünk eseményei vezettek, hanem a múlt nagyon nagy erővel befolyásolja ezeket. Ez a múlt, a családunk, a tágabb értelemben vett déd, ükszülői, és még annál is régebbi családtagjaink által elválaszthatatlanul összekapcsolódott, melyről sok esetben tudomásunk sincsen. Ez a tág családdal kibővített család egy egészet, egy láthatatlan családi lélek mezőt alkot, melyben mindenkinek megvan a maga helye. Ennek az egész családi egységnek, léleknek egy saját működési mechanizmusa van, és ebbe illeszkednek be a családtagok úgy, hogy sok esetben a jelenben élőkre úgy hat a közös lélek mező, hogy arról nem is tud az illető. A szeretet rendjének elmélete, melyet Hellinger kidolgozott azt mondja, hogy ha megfelelő ennek a közös lélek mezőnek az áramlása, energiája, ha helyén van minden, akkor a szeretet megfelelően tud áramolni ősöktől a jelenben élőkig. Ha valamilyen gond vagy nehézség jelenik meg egy tag életében, akkor sok esetben a szeretet áramlásának rendje megborul.

Sorsunkra így azok az események is hatnak, amelyeket felmenőink megéltek. A családállítás egy transzgenerációs munkamód, ahol a problémánk őseink traumájának analógiájaként jelenik meg. A problémák listája végtelen lehet, te ebből csak azt érezheted, hogy valami nincs rendben. Bármi lehet, ami foglalkoztat, ami megoldandó feladat az életünkben: betegségek, balesetek, családi és párkapcsolati konfliktusok, munkahelyi problémák.

Családfelállítással láthatóvá válik a családtagok egymáshoz való viszonya, kapcsolati dinamikája. Megmutatkoznak olyan rejtett működési mechanizmusok, amik a családtagok közti feszültségeket, kezelhetetlennek tűnő problémákat okozhatják. Kirajzolódik az egyének személyes sorsa is, ami gyakran több generációra visszamenőleg, régebbi felmenők hatására állt össze.

A családfelállítás számomra a legőszintébb és legtisztább kapcsolódási pont a látható és a láthatatlan, a tudatos és a tudatalatti, az ismert és az eltemetett világaink között.

Miért fontos módszer a családállítás?

A család egy rendszer, egy egység, a családtagokat finoman összefonó energetikai háló. Teljességre és egyensúlyra törekszik. Ezért, ha a családból valakinek problémája van, az mindig érinti a család többi tagját is, még ha ez nem is zajlik tudatos szinten.

Másik gyakori oka problémáinknak (párkapcsolati, egészségügyi, anyagi, stb.), mikor az egyensúly felborul, például akkor, ha valaki kirekesztődik a családból. A családban ugyanis minden családtagnak helye van. Ez alapvető szabály.

Ha azonban valaki olyat tett, vagy olyan körülmények között született például, hogy kitagadták, elhallgatták, elrejtették, később esetleg el is felejtették, akkor ugyancsak egy későbbi generációban fogja valaki addig-addig ismételni a sorsát, míg újra meg nem kapja az őt megillető helyet.

A rendszer ilyen módon próbál meg “emlékezni” az elfeledett családtagról. Ha megadjuk a tiszteletet, és visszaemeljük a kirekesztett tagot a családba (szívünkbe), a rend helyre áll és a problémánk megszűnik. Nem szükséges tovább az ő életét újra élnünk.

Hogyan zajlik a családállítás?

A családállítás csoportos foglalkozás keretein belül történik, vagyis a kliensen és a terapeután kívül mások is jelen vannak, az ő segítségükkel tudjuk leképezni a Lélekben rejlő képet, dinamikát, elakadást, hiányt, vagy bármilyen más hozott problémát. A kliens, vagyis az állíttató, az anamnézis felvétele után, kinyilatkoztatta a szándékát, amivel dolgozni szeretne.

A kliens, az állíttató szándéka határozza meg az állítás menetét.

A jelenlévők közül kiválasztja képviselőit, Ők adják át a képviseltek érzéseit, gondolatait, egymáshoz való viszonyukat, hozzáállásukat. A térben csak az mutatkozik meg, aminek helye és ideje van, annyi amennyit az állíttató elbír, sem több sem kevesebb. Természetesen az állíttató kérheti, hogy más legyen a szerepében, ő csak végignézze mint kívülálló a családállítást.

A családállítás mindig fedetten zajlik, a végkifejletig nem tudod, hogy te milyen szerepben vagy pontosan azért, hogy gondolataid ne befolyásolják az ilyenkor a morfogenetikus mezőben felszínre törő érzelmeket, érzéseket.

A családállításnak akkor van vége, amikor a szereplőket, családtagokat, rendszer tagokat a szeretet rendje szerint a helyére állítjuk, és a megfelelő mondatok kimondásával véglegestjük a rendet, és jó érzéssel, boldogan hagyjuk el a családállítás, rendszerállítás helyszínét.

Mi a morfikus, morfogenetikus mező?

Bizonyított tény, hogy ott, ahol két élőlény közös céllal találkozik, kialakul közöttük egy közös energiamező. Ez az energiamező összeköti őket tértől, időtől és helytől függetlenül, melyet pontosan ezért neveznek mások kollektív tudatnak, Univerzumnak, közös tapasztalásnak, és még sorolhatnám.

Ez a mező hasonlít egy szuperszámítógéphez, amelyben minden korábbi ősöd adata, titkolt és nyilvános életeseménye megtalálható, és melyből az adatokat a családállítás módszerével egyszerűen le tudod hívni.

A családállítás, rendszerállítás az eszköz ahhoz, hogy megtudd, hol és mi akadt el, és okoz a múltból a jelen életedben nehézséget megszakítva a rendet.

Milyen problémákra adhat megoldást, gyógyulást a családállítás?

Családi kapcsolati problémák

Nőiség, férfiasság problematikája

Párkapcsolati gondok

Generációs terhek letétele

Visszahúzó erők felismerése

Sikertelenség

Önbizalomhiány

Veszteség, gyász feldolgozása

Gyermeknevelési gondok

Feldolgozatlan traumák

Egészségügyi problémák

Munkahelyi problémák

Anyagi gondok

Depresszió

Félelmek, szorongás

Mikor való neked a családállítás?

Mondhatnám, hogy bármilyen probléma, gond, kérdés esetén várlak szeretettel, ha érzed, hogy mélyebben vannak a gondok, mint sejted, vagy egyszerűen csak ez az intuíciód, megérzésed.

Bátran fordulj hozzám, ha nehézséget érzel a mindennapjaidban, a párkapcsolatodban, a szüleiddel való viszonyban, vagy a gyerekeddel nem találod meg a megfelelő hangot.

Várlak akkor is, ha a rendszeredben, a munkahelyeden, vállalkozásodban szeretnél rendet tenni, vagy érzed, hogy valami elakadás miatt nem úgy megy, ahogyan mennie kellene.

A módszer kiváló akkor, ha érzed, hogy valahol elakadásod van, és szeretnél rendet rakni az életedben.

 A család- és rendszerállítás célja, hogy vissza-, vagy beállítsuk a szeretet rendjét, automatikusan megváltoztatva a jelenlegi állapotot, és így jobbá téve az életünket.

Foglalj időpontot!

Amennyiben érdekel a családállítás módszere, szeretnél egy csoportos állításra eljönni, várlak szeretettel!