Szeretnék gratulálni, hogy már a harmadik cikket olvasod a -Hogyan javíthatsz a jövőbeli kapcsolataid minőségén- sorozatból és elindultál egy olyan úton, ami segíteni fog a magabiztos éned kialakításában. Ha csak most csatlakoztál be a sorozatba, akkor mindenképp ajánlom figyelmedbe az előző bejegyzéseket az Önreflexió és az Önismeret erejéről.

A mostani blog szintén a témaba illeszkedő Önbecsülésről fog szólni, amit meg fogunk vizsgálni a sikeres és boldog párkapcsolat kialakításának szemszögéből. Kezdjük is a leges legelején:

Miért fontos az egészséges önértékelés egy kapcsolatban?

Az önértékelés saját értékünknek és képességeinknek a magunkban történő tudatosítása. A magas önértékeléssel rendelkező emberek sokkal jobban meg tudják határozni, mit várnak el egy kapcsolattól és mikor van az, amikor már nem érdemes több energiát beletenni egy lehetetlen fejezetbe. Ha folyamatosan te vagy, aki a feszült szituációkban enged és rengeteg alkalommal elnézel olyan dolgokat, amik egyébként rosszul esnek, akkor valószínűleg érdemes fejleszteni az önértékeléseden.

Nem arról van szó, hogy soha nem lehetsz te az engedő fél, hiszen egy kapcsolat sokszor a kompromisszumokról és az egymás elfogadásáról szól, de meg kell tudni húzni egy határt. Egy erős önbecsüléssel rendelkező személy sokkal vonzóbb a férfiak szemében, mert nem egy átlagos és könnyen ledominálható valakiről van szó, hanem egy erős nőről, akire büszkék lehetnek. Gondolhatod, hogy de mi van olyankor, ha az illető szinte tökéletesnek látszik, viszont elmenekül az egészséges önbecsülésed és meghúzott határaid miatt. Ilyenkor a legjobb, hogy már az elején lelépett. Nem veszítesz semmit, hiszen valószínűleg később ugyanez lett volna a végkimenetel.

Hogyan építsd az önértékelésed?

Szeretnék megosztani veled 6 tippet az önbecsülés fejlesztéséről.

Értékeld az eredményeidet: Nagyon sok embernél probléma, hogy az általuk elért dolgokat, mérföldköveket nem becsülik eléggé. Úgy vannak vele, ezt bárki meg tudta volna csinálni, ráadásul még sokkal jobban is. Ez egyáltalán nem igaz. Meg kell tanulnod elismerni önmagad. Próbálj meg minden nap csak 1%-kal jobb lenni a tegnapi énednél és időt szánni az aznapi kisebb-nagyobb sikerek felismerésére.

Húzd meg a határokat: Ha előre tisztázod magadban, mit vagy hajlandó megtenni egy barátért, családtagért, szerelemért, sokkal jobban fogod értékelni önmagad és nem tud senki kihasználni. Nem kell majd azon gondolkodnod, hogy vajon most mit kellene tenned, hiszen az esetek nagy részében akár kapásból fogsz tudni nemet mondani a számodra kellemetlen szituációkra. Ez nem csak segít megvédeni a lelki egészséged, de kifelé is magabiztosságot és energikusságot sugallsz majd.

Gyakorold a pozitív önbeszédet: A belső párbeszéd formálja az önképünket. Fejleszteni kell ezt a képességed, hogy az ösztönző és támogató szituációk legyenek többségben az önkritikus gondolatokkal szemben. Ha folyamatosan azt szajkózod, hogy nem vagy elég jó, nem fog sikerül, akkor így is lesz. Tegyél ellene és fordítsd magad mellé az önbeszédet.

Erősítsd a szociális kapcsolataidat: Próbálj meg minél több emberrel beszélni és ismerkedni. Építs olyan kapcsolatokat, akik előrevisznek és hozzád hasonlóan gondolkodnak. A pozitív társas interakciók szintén javítják az önérzetet és erősítik az önbizalmat. Ebben a későbbiekben fogok is segíteni a gyakorlatban, de a részleteket egyelőre még nem árulom el.

Tűzz ki személyes fejlődési célokat: A saját fejlődési mérföldkövek és azok elérése hatalmas mértékben növelik az önbizalmat. Nem kell állandóan nagy célokra gondolni, haladj kisebb léptékben. Inkább előbb, mint utóbb tudatalatt elkezded majd növelni a kitűzött dolgok nehézségét és még élvezni is fogod.

Önazonosság tisztázása: Nagyon sokan hagyják, hogy a társadalmi vagy családi szerepek meghatározzák az önértékelésüket. Tisztázd magadban, ki vagy, mire van szükséged és ne engedd magadra erőltetni számodra kellemetlen helyzeteket.

Új párkapcsolat egészséges önbizalommal

Amíg nem érzed teljesen magabiztosnak magad, légy körültekintőbb és ne ugorj bele hirtelen egy kapcsolatba. Jobb, ha időt adsz magadnak és természetesen a kiszemeltnek is, hogy alakuljanak kettőtök közt a szerepek. Ha eljön az ideje, úgy is érezni fogod és sokkal egészségesebb kapcsolatot tudsz majd kialakítani. Ennek oka, hogy nem félsz majd kiállni magad mellett és a korábban megszokott sértődés és veszekedés helyett meg fogod tudni oldani nyílt kommunikációval az esetleges nézeteltéréseket.

Összegzésül

Az önbecsülés építése, növelése nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni. Dolgoznod kell magadon, ami folyamatos elköteleződést és tanulást igényel. Ha nem így lenne, akkor nagy valószínűséggel nem is olvasnád ezt a cikket, hiszen nem lenne szükséged önfejlesztő tartalmakra. Minden egyes blogbejegyzésem egy lépéssel közelebb visz majd, hogy magabiztos és kiegyensúlyozott kapcsolatokat alakíts ki önmagaddal és másokkal egyaránt. A következő cikkben az érzelmi kommunikációról olvashatsz majd.

Recommended Posts