Ha az önreflexióról szóló blogbejegyzést olvastad, akkor bizonyára elkezdted elemezni a korábbi kapcsolataidat és azok minőségét, kimenetelét. Valami miatt a múltbéli emberekkel – legyenek barátok, ismerősök vagy szerelmek – nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan az elején szeretted volna vagy tervezted. Ezzel nincs is semmi probléma, ők az életed részei voltak és kellettek ahhoz, hogy ma azzá az erős és tudatos emberré válj, aki vagy. Valószínűleg már te is rájöttél, hogy mostantól folyamatosan olyan tartalmakat olvashatsz tőlem, melyekkel megtanulhatsz javítani a jövőbeli kapcsolataid minőségén és az önismereted fejlesztésével a saját legjobb párkereső szakértőddé válhatsz.

Kezdjük az elején, hogy mi is pontosan az önismeret

Az önismeret egy olyan mélyreható folyamat, melynek során felfedezed a saját belső működésed, értékeid, vágyaidat és korlátaidat. Az önismeret fejlesztése során sokkal jobban meg fogod érteni magad, választásaidnak hátterét és hogy ezek miként befolyásolják a környezetedet és kapcsolataidat.  

A tudatos párkeresés művészete

Ha egyre jobban megismered magad és az értékrended sikerül megfelelő szintre hoznunk, sokkal pontosabban fogod látni, hogy mit keresel egy partnerben és ki az, akivel valóban összeilletek. Megtanulod nem azt látni, amit el szeretnének hitetni veled és kevésbé valószínű, hogy kompromisszumot kötsz alapvető igényeid, értékeid terén. A párkeresés során kiemelten fontos, hogy legyenek elvárásaink, amiből semmiképp sem engedünk, viszont ne váljunk túl „válogatóssá” és végül egyedül öregedjünk meg. Hoztam neked 5 tippet, amivel elindulhatsz az önismeret és a megfelelő értékrend kialakításának útján:

Értékek és prioritások tisztázása: Mielőtt leírnád magadban Henry Cavillt külsőleg és legalább két A4-es oldalnyi elvárást összeszednél az igaziról, priorizálj dolgokat. Gondold át jobban, mi igazán fontos neked egy kapcsolatban és tedd sorba a számodra legfontosabb külső és belső jellemzőket. Egyből látni fogod, hogy miből engedhetsz és miből nem.

Önbecsülés fejlesztése: Az önismeret fejlesztése során automatikusan nőni fog az önbecsülésed is. Amikor megismered és elfogadod önmagad, kevésbé leszel hajlamos mások véleményétől függeni és úgy viselkedni, hogy mindenkinek megfelelj. Ez növeli a vonzerődet és stabil alapot nyújt a kapcsolataidhoz. Az önbecsülés részletesebb fejlesztéséről a későbbiekben fogok még írni.

Kommunikáció finomítása: Ha sikerült magadban rendbe tenni a múltbéli dolgokat és teljesen tiszták a jövőbeli céljaid, sokkal őszintébben és lazábban ki tudod fejezni magad, ezzel elkerülve a félreértéseket és konfliktusokat. Gondolj csak a mindenki által rettegett kínos csendre az első randin vagy a későbbiekben egy nagyobb vita során az emberi megbeszélésre.

Változás kezelése: Ismerd fel, hogyan reagálsz a változásokra és az új kihívásokra. Ha kilépsz a komfortzónádból, sokkal könnyebben megismerheted önmagad és rugalmasabban kezelheted a nehezebb szituációkat.

Konfliktuskezelési készségek fejlesztése: Önmagad jobb megismerése által azonosíthatod, mi vált ki belőled erős érzelmi reakciókat és fejlesztheted a konfliktusok egészséges kezelésének képességét.

Új kapcsolatokban rejlő lehetőségek

Ha megfogadod tőlem ezt az 5 alap tanácsot és sokkal jobban megérted önmagad, akkor az új kapcsolatok ajtajai kitárulnak előtted. Megtanulod felismerni azokat, akikkel van esélyetek egymásra találni és elkerülheted a korábbiakhoz hasonló embereket, akikkel idővel ugyanúgy zsákutcába futnál. Ezek a javaslatok nem feltétlen gyorsítják meg a tökéletes partner megtalálását, viszont kevésbé lesz stresszes az odáig vezető út és nem pazarlod többé az idődet a nem hozzádvaló emberekre.

Recommended Posts