A konfliktusok a párkapcsolatok velejáró részei, amelyek kihívást és lehetőséget is jelentenek nektek. Gyakran negatív élményként éljük meg a nézeteltéréseket, viszont helyes kezelésükkel hozzájárulnak a kapcsolatunk mélyítéséhez és az egyéni fejlődéshez egyaránt. Egy konstruktívan kezelt konfliktus erősíti a kölcsönös bizalmat és tiszteletet.

Ezek a nézeteltérések gyakran kommunikációs félreértésekből és kimondatlan elvárásokból adódnak. Gyakoriak még az érzelmi bizonytalanság miatt felmerülő kapcsolati problémák is, viszont a cél nem az, hogy elkerüljük ezeket. Hiszen nem lehetséges, hogy mindig mindenben egyet tudjatok érteni a pároddal. Ezért kiemelten fontos, hogy megtanuld kezelni és feloldani a konfliktusaitokat.

Olyan hatékony technikákat hozok most neked, amelyek segítenek könnyebben kezelni a felmerülő feszültségeket. Megtanulhatod az effektív kommunikációs technikák alkalmazását, az érzelmi reakcióid szabályozását és a problémamegoldó képességed is fejlesztheted.

A korábban említett aktív hallgatásra most nem térek ki újra, kezdjük az „én” kijelentésekkel először

Az „én kijelentésű” mondatok használata sokat segíthet a nézeteltérések megoldásában. Ennek az alkalmazása egyrészt lehetővé teszi számodra, hogy úgy fejezd ki az érzéseid, hogy közben nem támadod vagy vádolod a párod, másrészt nem a partnered viselkedésére próbálsz majd idegesen reagálni. Hozok is egy példát ezzel kapcsolatban. „Te mindig elhanyagolsz, amikor barátaiddal vagy” helyett próbálj meg így fogalmazni: Én kicsit magányosnak érzem magam, amikor hosszabb időre eltűnsz a barátaiddal, anélkül, hogy beszélnénk” Ezzel elkerülheted, hogy a másik egy vádat kapjon tőled és esetlegesen felhúzza magát rajta.

Az „én érzem” kifejezésekkel nem csak a negatív dolgokat hozhatod fel, hanem örömöt is kifejezhetsz. Például ahelyett, hogy annyit mondanál, „jó együtt futni a parkban”, kifejezheted az érzéseidet így is: „én annyira boldog vagyok, amikor együtt megyünk a parkba futni”. Ezzel megerősíted párodban, hogy milyen tevékenységeket szeretsz csinálni. Az ő fejében valószínűleg az van, hogy szeretne téged boldoggá tenni, így sokkal jobban megjegyzi, amit mondasz.

Probléma-orientált megközelítés

Ez a technika célorientáltan segít a felmerülő nézeteltérések kezelésében. Ha mind a ketten odafigyeltek, hogy a konfliktus mögötti valódi problémára koncentráljatok, akkor sokkal könnyebben találhattok együtt megoldást. A másik hibáztatása és a múltbéli események felhozása, hogy már megint ugyanazt csinálod stb., nem fog előrébb vinni titeket. Ha mind a ketten jól gondolkodtok, elkerülhetitek a személyeskedést és sokkal hamarabb végetér a veszekedés.

Ehhez egy nagyon nyílt és nyugodt kommunikációra van szükség mind a kettőtök részéről, egyoldalúan ez nem működhet. Hiába próbálsz egyedül a megoldásra koncenetrálni, ha a másik fél folyamatosan támad, előbb-utóbb te is belemész az adok-kapokba. Például, ha a vita a közös költségvetés tervezéssel kapcsolatos, inkább az igazságos elosztásra koncentráljatok, mint arra, hogy a múlt hónapban is mennyi mindent vett a másik, miközben te semmit.

Miután sikerült nyugodtan felismerni a problémát, keressetek együtt megoldást. Engedd a párod is elmondani, hogy az ő fejében mi van és mit tart jó ötletnek. Még ha nem is tetszik az általa felhozott ötlet, jussanak eszedbe az „én kijelentésű” mondatok. „Én úgy érzem ez nem teljesen igazságos, mi lenne, ha…”

Ami még nagyon fontos, hogy miután megbeszéltétek, hogyan tovább, maradjatok mind a ketten ahhoz következetesek. Ha valamelyik fél nem tartja be az egyezséget, az újabb és sokkal nagyobb konfliktusokhoz fog vezetni.

Változások ütemezése

A változások beütemezése egy proaktív konfliktuskezelési technika, amely segít előre és átgondoltan felkészülni a nézeteltérések megvitatására. Ez főként akkor nagy segítség, ha egy hosszabb ideje elhúzódó problémát nem tudtok, viszont nagyon szeretnétek megoldani. Gyakran hajlamosak vagyunk halogatni és a szőnyeg alá söpörni a nehezebb szituációkat, viszont megfelelő előkészületekkel ezeken is túl lehet lendülni. Ennek a technikának a lényege, hogy előre megbeszéltek egy kellemes közös programot, ami közben pontot tesztek a konfliktus végére. Ezzel tudatosítjátok magatokban, hogy itt az ideje lezárni egy rosszabb időszako. Ez segíteni fog konkrét és nyugodt érvekkel felkészülni a beszélgetésre, elkerülve az impulzusreakciókat a másik viselkedésére. Az érzelmi meggondolatlanság könnyedén elviheti az egészet egy óriási veszekedés felé. Biztos felmerült benned a kérdés, hogy mégis hogyan ütemezzünk egy veszekedést? A lényeg pont azon van, hogy nem veszekedést ütemeztek, hanem a megoldást. Kövessétek az alábbi pontokat és biztos vagyok benne, hogy közelebb fogtok jutni a vita végéhez.

1.         Lehetőleg olyan időpontot válasszatok, amikorra kényelmesen oda tudok érni mind a ketten és nincs utána semmi, hogy kapkodni kelljen. Ellenkező esetben tovább nő a feszültség és fejben sem tudtok a lényegre koncentrálni.

2.         Furcsán hangozhat, de állítsatok össze egy napirendet. Akár le is lehet írni, hogy miket szeretnétek megbeszélni, így nem fogtok semmit kifelejteni. Biztos veled is megtörtént már, hogy miután pontot tettetek egy konfliktus végére, később jutott eszedbe, hogy valami kimaradt. Ilyenkor már kellemetlen ismét belekezdeni az egészbe.

3.         Miután megbeszéltetek mindent, értékeljétek ki a beszélgetést és tisztázzátok a következő lépéseket. Akár határidőket is adhattok a megbeszélteknek, de figyeljetek rá, hogy teljesíthetők legyenek.

A konfliktuskezelés elsajátítása

Ha sikerül megtanulnunk, hogy miként kezeljük helyesen a konfliktusainkat, sokkal boldogabb és gördülékenyebb kapcsolatban élhetünk. Ehhez nem elegendő csak használni a felsorolt és korábban említett technikákat, önmagunkat is szükséges fejleszteni ehhez. Ha elméletben megtanuljuk, mikor mit kellene csinálnunk, még nem jelenti azt, hogy alkalmazni is tudni fogjuk éles helyzetben. Ha szeretnél részletesebben beszélni a konfliktuskezelésről, vedd fel velem a kapcsolatot!

A hamarosan induló egész napos, maximum 5 résztvevős programomban pedig lehetőséged nyílik tovább fejleszteni magad és megértheted, mire van szüksége a férfinak, hogy kapcsolódhasson. Megmutatom mik egy boldog kapcsolat alappillérei és kiderítjük valóságos vagy illuzórikus a kapcsolatod. Ez csak néhány morzsa a workshopról, további részletekért írj nekem!

Recommended Posts