A kommunikáció nem csupán szavak és mondatok cseréje két ember között. Sokkal inkább egy összetett folyamat, amely érzelmeket, gondolatokat és várakozásokat közvetít. Egy párkapcsolat kontextusában ezeknek az értéke különösen felértékelődik, hiszen a kommunikációs hibák súlyos következményekkel járhatnak a maganéletedben. Ezek gyakran nem csak félreértésekhez, hanem érzelmileg mélyebb és fájdalmasabb konfliktusokhoz is vezethetnek. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a nem megbeszélt problémák egyre csak felerősödnek és végül a párkapcsolat megszakadásához is vezethetnek.

A párkapcsolati kommunikációban gyakran a saját szokásainkkal sem vagyunk tisztában, ezeknek hatása a partnerünkre pedig még inkább ismeretlenek számunkra. Ebből kifolyólag könnyen elkövethetünk olyan hibákat, amelyek akaratlanul is megsértik a másikat. De a jó hír, ha ezeket időben felismerjük és proaktívan kezeljük, nagyban javíthatjuk kapcsolatunk minőségét és stabilitását.

Az első lépés

Az egész ott kezdődik, hogy a problémát akarjuk és tudjuk is felismerni. Ha tudod, hogy mely hibákra figyelj kiemelten oda, akkor megfelelő technikák alkalmazásával elkerülheted a napokig tartó mosolyszünetet. A mostani blogbejegyzést az 5 leggyakoribb hibának szentelem, ezzel segítve téged a kapcsolatod erősítésében:

Hibás feltételezések

Az egyik legnagyobb hiba, amit a párkapcsolatunkban elkövetünk, hogy feltételezéseket alkotunk partnerünk gondolatairól, érzéseiről és szándékáról. Ez gyakran félreértésekhez vezet, hiszen a fejünkben olyan eshetőségek is lejátszódnak, amire az esély egyébként elenyésző. Biztos veled is előfordult már, hogy előre elképzeltél egy egész novellát a legrosszabb forgatókönyvvel a fejedben. Ezért ne érezd magad rosszul, az emberek nagyon nagy része szintén ugyanezt csinálja. Ezzel próbálod magad akaratlanul felkészíteni a csalódásra, hogy amikor bekövetkezik, ne fájjon annyira. Viszont ezek a negatív szituációk legtöbbször csak a fejedben vannak. A kommunikációs zavarok elkerülésének érdekében inkább kérdezz rá a dolgokra, beszéljetek nyíltan egymással és hallgasd meg a másikat, mielőtt a legrosszabb eshetőségekre gondolnál.

Visszajelzések módja

Egy kapcsolatban elengedhetetlenek a visszajelzések. A másik megismeréséhez kiemelten fontos, hogy el tudjátok engedni magatokat egymás előtt és meg tudjátok beszélni a kényesebb témákat is. Ha nem adsz visszajelzést a párodnak, ő sosem fogja tudni, hogy téged bánt valami. Viszont a probléma legtöbbször nem a visszajelzés adásával van, hanem annak módjával és stílusával. Ha nem hozod fel időben azokat a dolgokat, amik neked nem szimpatikusak, szinte biztosan egy vita hevében fogod a másik fejéhez vágni. Ez pedig a párod is tovább hergeli és a végén egy óriási adok-kapok lesz belőle. Ezért azt tanácsolom neked, hogy éles kritika helyett próbálj meg konstruktív visszajelzéseket adni. Konkrét példákat és javaslatok hozz a másiknak, amivel segíted a helyzetét és nem feltétlen fogja támadásnak venni az általad megfogalmazott észrevételeket.

Aktív hallgatás elhanyagolása

Az előző blogbejegyzésemben olvashattál az aktív hallgatás, mint az első kommunikációs stratégiáról, amit érdemes elsajátítanod. Ennek lényege, hogy nem csak megtanulod meghallgatni a másikat, hanem valóban megérted a mondanivalójának lényegét. Attól, hogy csendben maradunk, amíg a másik elmondja az álláspontját és csak utána zúdítjuk rá a bennünk felgyülemlett dolgokat, még nem jutunk közelebb a megoldáshoz. Az aktív hallgatás magában foglalja a testbeszéd, az érzelmek és a szavak összehangba kerülését. Ha bele tudod képzelni magad a másik helyzetébe és megérted, hogy ő miért beszél és viselkedik úgy ahogy, akkor máris sokkal egyszerűbben meg fogjátok tudni beszélni a problémát.

Impulzusreakciók

Talán ez az a kommunikációs hiba, amit szinte mindenki elkövet egy nagyobb veszekedésnél. Van, aki már az elejétől kezdve, van, aki csak egy bizonyos idő után jut el arra a szintre, hogy meggondolatlanul, azonnal érzelemből reagál a másik mondanivalójára. Amikor már annyira felhúztad magad, hogy csak sikítani lenne kedved az idegességtől, akkor jött el az a pont, hogy le kell lassítanod a gondolataidat és a vitát egyaránt. Erre két módszert javaslok most neked, amiket minimális odafigyeléssel el tudsz sajátítani. A legegyszerűbb, ha ilyenkor kérsz 1 percet, hogy össze tudd szedni a gondolataidat. Ilyenkor igyál egy pohár vizet, nyisd ki az ablakot, csinálj valami olyan dolgot, aminek semmi köze a másikhoz és el tudja terelni a gondolataidat. Már 1 perc is elég ahhoz, hogy sokkal visszafogottabban és nyugodtabban tudj reagálni egy nehéz szituációra. A másik, amit szinte gyakorlás nélkül is alkalmazni tudsz, hogy veszel egy mély levegőt, odaülsz a partnered mellé és hozzáérsz valahogyan. Veszekedtél már valakivel, miközben oldalasan ült melletted és megérintettétek egymást? Ez a legtöbb esetben annyira kizökkenti mind a két felet a veszekedés hevéből, hogy nyugodtan meg fogjátok tudni beszélni a nézeteltéréseket.

Utalások általi kommunikáció

Szoktál utalgatni dolgokra, amiből rá kellene jönnie a párodnak, hogy téged zavar valami? Odaböksz néha egy két dolgot, ami után csak néz értelenül, de semmi sem történik? Az emberek általában nem úgy működnek, hogy a kisebb jelekből és a tekintetedből tudni fogják, hogy valami bánt téged. Sőt, a legtöbb esetben ez csak tovább szítja a feszültséget. Ha megtanulod egyenesen elmondani, mire van szükséged és mire vágysz, sokkal kevesebb lesz köztetek a nézeteltérés. Ez egy olyan dolog, amit el kell sajátítani, hiszen a korábbi tapasztalataid miatt szinte biztosan van benned egy félelem ezzel kapcsolatban. Mi lesz, ha nem úgy reagál? Hogyan mondjam el, hogy ne legyen belőle veszekedés? Miért nem képes magától rájönni, ha valami hülyeséget csinál? Ezeket a kételyeket érdemes minél előbb elengedned, különben csak fel fognak őrölni és egyre nagyobb viták fognak kikerekedni belőle.

Mit tehetsz még?

A fentebb említett 5 leggyakoribb kommunikációs probléma mind olyan hibák, melyeket kisebb-nagyobb önfejlesztéssel ki lehet küszöbölni. A kommunikáció javítása és egymás megértése kulcsfontosságú egy egészséges párkapcsolat kialakításához. Ha megfogadod a tanácsaimat, sokkal gördülékenyebben meg fogjátok tudni oldani a gondjaitokat és egy idő után a veszekedések is csak egyszerű beszélgetések lesznek. Amennyiben további tippekre lenne szükséged, esetleg beszélnél valakivel a folyamatosan visszatérő negatív szokásaitokról, vedd fel velem a kapcsolatot.

Recommended Posts