A kommunikáció minden emberi kapcsolat alapköve. Legyen szó barátságról, szakmai együttműködésről vagy éppen romantikus viszonyról. De vajon miért olyan bonyolult jól kommunikálnunk? Miért nem tudjuk világosan és nyíltan kifejezni az érzéseinket? Biztos veled is előfordult már, hogy egy számodra kiemelten fontos személlyel nem tudtál higgadt maradni. A munkában, a postán, az ismerősökkel nem okoz gondot egy nézeteltérés elsimítása, de amikor egy szerettedről, szerelmedről van szó, a fejedben előre megtervezett színpadias dialógus rendszerint káoszba torkollik.

Visszatérve a kérdésre, hogy miért olyan bonyolult jól kommunikálni, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád. Minden a belső világunk tisztázásával kezdődik. Ha világos képünk van az érzéseinkről, gondolatainkról, sokkal őszintébben és érthetőbben tudjuk kifejezni magunkat.

De mit is értek pontosan ez alatt?

Minden kommunikáció alapja a saját érzelmeink és gondolataink pontos ismerete. Ha tisztában vagy ezekkel, képes leszel észlelni, mikor és hogyan változnak az érzelmek a beszélgetések során. Ezzel nem csak jobban meg tudod érteni magad, de sokkal jobban tudsz reagálni mások érzelmei változásaira is. Az önismeret által kialakított érzelmi intelligencia lehetővé teszi, hogy empátiával közelíts másokhoz, ezzel mélyebb és tartalmasabb kommunikációt eredményezve.

A gördülékeny és érzelmi ingadozásoktól mentes kommunikációhoz elengedhetetlen az őszinteség. Őszintének lenni nem mindig könnyű, különösen, ha felelmeink vagy bizonytalanságaink vannak magunkkal vagy a partnerrel szemben. Ilyenkor egy kis ferdítés, egy pici hozzáköltés a történetekhez sokkal pozitívabb kimenetelt kecsegtethet rövidtávon, viszont a jövőbe tekintve ezek fel fognak őrölni. Belső feszültséget és folyamatos stresszt fognak benned kelteni, főleg, ha néha bele is zavarodsz, mit is mondtál korábban. Ezek elkerüléséhez meg kell tanulnod felismerni és elfogadni az érzéseidet, ezzel sokkal könnyebb lesz őszintén kommunikálni másokkal, így megelőzheted a félreértéseket és gyorsabban felépítheted a kölcsönös bizalmat partnereddel.

Mi történik olyankor, ha már elkerülhetetlen a konfliktushelyzet?

Ne ijedj meg, a konfliktusok elkerülhetetlen részei az emberi kapcsolatoknak. A lényeg azon van, hogy te hogyan kezeled ezeket, hiszen ezek jelentős mértékben meg fogják határozni a kapcsolataid minőségét és stabilitását. Szerencsére az önismeret fejlesztése által világosan és nyugodtan ki fogod tudni fejezni magad még a legstresszesebb körülmények közt is.

Hoztam neked egy stratégiát, amivel sokkal könnyebben kezelheted a konfliktusaidat. Valószínűleg most még egy vita hevében csak rázúdítanál mindent a másikra, ami csak eszedbe jut, de pont ennek az ellentéte, amit most javasolni fogok neked. Ez pedig az aktív hallgatás. Ez azt jelenti, hogy teljes figyelmeddel kíséred a másik fél mondandóját, anélkül, hogy közben válaszolnál vagy bármit reagálnál. Ez egy kulcsfontosságú kommunikációs készség, ami segít megérteni a másik mondandóját. Próbálj meg felidézni egy nagyobb veszekedést egy szeretteddel, szerelmeddel. Ugye, hogy sokszor csak meggondolatlanul kontráztatok egymás mondandójára? Ha folyamatosan egymás szavába vágtok és támadjátok a másikat, az sokkal nagyobb feszültséget hoz ki belőletek, mintha nyugodtan meghallgatnátok, mit mond a másik.

Hasznos tippek az aktív hallgatáshoz

  1. Tartsd szemkontaktust, amíg a másik beszél, ne foglalkozz semmi mással.
  2. Fordulj a partnered felé, lássa, hogy teljes mértékben jelen vagy
  3. Miután meghallgattad a másikat, légy empatikus, képzeld magad az ő helyzetébe és értsd meg a problémáját
  4. Biztosítsd róla, hogy megértetted, amit mondott
  5. Ha valamit nem teljesen értettél, foglald össze nyugodtan a mondandóját, hogy valóban arra gondolt-e
  6. Ismerd fel a másik érzéseit. Ez lehet düh, szomorúság, frusztráció, csalódottság stb.
  7. Ha felismerted mit érez a másik, próbálj nyugodtan válaszolni. Pl.: Látom, hogy nagyon bánt ez a dolog téged, teljesen megértem a csalódottságod.
  8. Kérdezd a másikat a problémáról, a vita tárgyáról. Ezzel ő is ki tudja beszélni magából a sérelmeit és te is teljesen képbe kerülsz a szituációval.
  9. Adj időt a partnernek, az aktív hallgatás alatt nem szabad sürgetni a másikat. Ha valakit meghallgatnak, már önmagában nyugtató hatással bírhat és segíthet az érzelmek kezelésében.

Ezeknek a tanácsoknak a megfogadásával sokkal hatékonyabban kezelheted majd a konfliktusaidat. Viszont biztos lehetsz benne, hogy lesznek olyan helyzetek, ahol nem tudsz higgadt maradni. Ilyenkor az érzelmeid felismerése és kezelése kulcsfontosságú. Ha fel tudod ismerni, mikor válnak túl intenzívvé, tudatosan lépj visszább egyet, vegyél egy mély levegőt, esetleg kérd meg partnered, hogy szeretnéd higgadtan átgondolni a helyzetet.

Megoldások egy konfliktushelyzetben

A konfliktus megoldása nem csak az egyik fél győzelmét jelenti. Törekedj arra, hogy egyikőtökben se maradjon tüske a másikkal szemben. Ha valamelyikőtök inkább csak enged a veszekedés lezárásának érdekében, akkor úgy is ismét elő fog jönni egy másik vita hevében. Próbálj kihozni egy win-win szituációt az egészből és használd a konfliktusokat lehetőségként kapcsolatotok elmélyítésére és fejlődésére. Az, hogy képes vagy-e nyugodtan és empátiával kezelni a vitáidat, teljes mértékben befolyásolni fogja a kapcsolataid alakulását.

Szeretnéd a gyakorlatban megtanulni és tesztelni az önismeret általi konfliktuskezelést? Egy olyan programmal készülök, amivel ezt teljesen el fogod tudni sajátítani. A részletekkel hamarosan érkezem, az elkövetkezendő cikkekben olvashatsz majd róla bővebben.

Recommended Posts